• Moja Korpa
Prijavi se
6 KORAKA ZA USPEŠNO OBARANJE DRVEĆA - Saptovicdoo

6 KORAKA ZA USPEŠNO OBARANJE DRVEĆA


Autor: Bojan Živković; Kategorija: Husqvarna

24.08.2020.

Kada obarate drveće, pravilne tehnike rada su od klučnog značaja. Ne samo da bi stvorile sigurno radno okruženje, već da bi bile i efikasnije u radu.

1. Planirajte unapred
Kada se radi o uklanjanju drveća testerom, priprema je od ključnog značaja. Ukoliko planirate seču i koju šumarsku opremu da ponesete, ne samo da ćete raditi bezbednije, već će i vaš posao nakon seče biti lakši. Pre svega, proverite da li tamo postoje velike prepreke – kao što su dalekovodi, putevi ili zgrade – na tom području. Primenite znakove upozorenja ukoliko znate da put prolazi kroz šumarsko područje ili da svakodnevno tuda prolazi mnogo ljudi.
2. Proverite smer obaranja
Nastavite sa određivanjem smera obaranja pažljivim proučavanjem stabla. Kako izgledaju grane i kako rastu? Takođe, uzmite u obzir smer duvanja vetra. Ukoliko niste sigurni koji je prirodan smer pada drveta, odmaknite se i proverite viskom (pogledajte detalje). Rasčistite oko drveta u planiranom smeru obaranja. Takođe rasčistite oko 45 stepeni iza drveta u oba smera, tako pravite svoju odstupnu stazu.
3. Okrešite stablo
Kada ste očistili područje, postavite upozoravajuće znake u odlučenom pravcu pada drveta i na vašoj odstupnoj stazi. Proverite da li imate dovoljno goriva u rezervoaru za predstojeći zadatak. Zatim je vreme za orezivanje drveta da biste se oslobodili grana koje se mogu naći na putu kada testerišete obarajući rez. NAjsigurniji način za obrezivanje je rad sa vučnim lancem (donji deo vodilice) od vrha na dole.
4. Odredite tehniku sečenja
Jednom kada očistite drvo od grančica do visine ramena, vreme je da napravite obarajući rez. Kada ovo radite, važno je da se setite dve stvari: prelomnica mora da ima jednaku debljinu ispravnih dimenzija i klin za razdvajanje ili udarna šipka treba da budu umetnuti pre nego što drvo zaglavi vodilicu. Koju tehniku rada ćete koristiti zavisi od veličine drveta i nagiba, i od veličine vaše testere. Ovde smo sastavili informacije o različitim tehnikama, tako da sasmi možete da pronađete koji način najbolje odgovara vašim uslovima.
5. Proverite da li stablo ima nekih bolesti
Ukoliko primetite da je drvo bez boje i meko ili ukoliko donji deo debla izgleda otečen ili oboleo, morate biti veoma pažljivi. Ovo je slučaj kada je drvo inficirano truležom i to znači da su vlakna oslabljena. Kada se ovo desi, oborite drvo u prirodnom smeru pada i ukoliko ste nesigurni upotrebite čekrk. Trulež obično inficira višlje delove drveta, tako da jedna opcija može da bude da oborite drvo sa ekstra visokim panjem.
6. Izaberite vaš alat
Postoji nekoliko alata za obaranje između kojih možete da birate kada obarate drvo. Veličina drveta određuje koja vrsta šumarske opreme vam je potrebna. Za najmanje drveće, vam nije potreban alat za obaranje. Snaga ruke je dovoljna, eventualno pomoć duge motke. Klin obaranja obezbeđuje veću silu obaranja od različitih vrsta šipki za lomljenje. U ekstemnim uslovima možete da koristite kanap i čekrk, što je najbezbedniji i najmoćniji način za obaranje drveća. Pogledajte u prostor sa činjenicama za više informacija o raznim alatima.
Izvor: Bojan Živković
Loading...